duminică, 27 mai 2012

Culorile..

Fiecare culoare are legenda ei


 V-ați gândit vreodată că niște "banale" culori pe care le punem pe noi, pe hârtie, pe... pot exprima stările, emoțiile sau trăirile din viața noastră? Fiecare culoare are câte o simbolistică pe care o exprimă.


  Dacă nu ar fi existat culoriile, viața noastră ar fi fost una monotonă, în alb și în negru, fără o pată de culoare care să o facă mai veselă, ar fi fost una tristă, nesemnificativă și banală.
 Eu cred că noi, oamenii, aducem culorile la viață: prin emoțiile și trăirile noastre.

Vă imaginați ce ar fi fost dacă nu ar fi existat un curcubeu după ploaia cea întunecată care să lumineze ziua? La vederea curcubeului, fiecare om se simte mai fericit, mai voios și mai puternic.
Dar, cum vă spuneam mai sus, fiecare culoare are o simbolistică anume:






       Roșu - o culoare foarte puternică. De aceea roşul captează foarte repede atenţia. În acest caz se recomandă ca persoanele care optează pentru o îmbrăcăminte sau accesorii de această culoare să fie stăpâne pe sine şi nu prea timide. Totodată, roşul este şi culoarea pasiunii. Roşul are un efect stimulator general, provoacă, incită la acţiune, îndeosebi în plan psihomotor, stimulator intelectual. Simbolizează căldura, focul, pasiunea, entuziasmul şi agresiunea.


   Galben - stimulează vederea, simbolizând văpăia soarelui, energie, bucurie, căldură, fructe şi cereale coapte. Galbenul este o culoare benefică, iar în combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează şi întreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare şi concentrare a atenţiei, predispune la comunicativitate; dă senzaţia de căldură şi de intimitate. 





   Oranj - este o culoare revitalizantă care reprezintă energiile solare şi anunţă deschiderea către ceilalţi şi sinceritate. Firea persoanelor care preferă această culoare este una sociabilă care îşi va face întotdeauna mulţi prieteni şi care dispune de calităţi de comunicare de excepţie. Este culoarea care îndeamnă la un puternic simţământ matern, la nevoia de a oferi protecţie, fiind culoarea fericirii. Este o culoare sociabilă, mai activă decât galbenul, care lasă impresia de optimism, veselie, însă pe suprafeţe întinse poate fi iritant.

 


          

   Violet - este culoarea legată de paranormal, dar este şi o culoare a suferinţei. Are un efect stimulator, neliniştitor şi descurajator, dând senzaţia de gravitate. Semnificaţia psihologică este de tristeţe, melancolie. Violetul este o culoare regală - asociată, în general, cu luxul, creativitatea, spiritualitatea şi tot ceea ce este sofisticat.

   Verde - este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea câştigului financiar. Se spune că persoana care-l poartă e înclinată sa ia iniţiativa, având bună dispoziţie, relaxare, meditaţie, echilibru, siguranţă. El facilitează deconectarea nervoasă.



   Albastru - este o culoare liniştitoare, fiind culoarea intelectualului. Este de altfel şi simbolul unei iubiri ascunse. Această culoare favorizează dezvoltarea proceselor de inhibiţie şi de încetinire a ritmului activităţii; îndeamnă la calm şi reverie, concentrare şi linişte interioară, seriozitate, meditaţie. Pentru a scapa de stres şi a fi mai calm, soluţia este albastrul. Albastrul reprezintă culoarea păcii, de asemenea, autoritatea şi încrederea - de aceea uniformele sunt, deseori, albastre. Este o culoare ideală pentru a fi purtată la un interviu pentru angajare.



   Alb - semnifică vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul reprezintă puritate. Totodată, albul sugerează şi sinceritatea. Are efecte de expansivitate, uşurinţă, suavitate, robusteţe, puritate, răceală; exprimă pace, împăcare, linişte, inocenţă, curăţenie, sobrietate.






   Negru - sugerează confuzie, nehotarâre, durere, despărţire. Are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversie; impresie de adâncime, greutate; are o semnificaţie psiho-afectivă de tristeţe, sfârşit, singurătate, despărţire, doliu. Poate fi utilizat ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.

 Cam atât despre culori. 
Pupici,
 Cătă..





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu