duminică, 13 ianuarie 2013

Panna cotta



Panna cotta (sau panacota) este probabil cea mai cunoscută budincă rece italiană. Un desert uÅŸor ÅŸi rafinat, provenit din nordul Italiei (regiunea Piemont). Numele său – smântână (dulce) gătită - spune aproape totul despre realizarea sa. ÃŽn prezent există mai multe tipuri de panna cotta, unele aromate cu vanilie, altele cu ciocolată. Dar reÅ£eta tradiÅ£ională este simplă, fără nici un fel de arome, ÅŸi este servită cu dulceÅ£uri sau siropuri de fructe. Deserturi similare sunt prezente în Grecia ÅŸi FranÅ£a.


Porţii: 4
Timp de preparare: 40 de minute (plus 2 ore la rece)


Ingrediente:
  • 450 ml smântână dulce
  • 200 ml lapte
  • 60 grame de zahăr
  • 1 lingură de gelatină (20 grame)
  • 1 plic zahăr vanilat (opÅ£ional)
  • 1 vârf de cuÅ£it de sare
  • 1 lingură de ulei
  • sirop sau dulceață de fructe ÅŸi fructe pentru servire
 
Preparare:
  1. Încălziţi într-un vas laptele şi smântâna dulce la foc mic.
  2. Adăugaţi zahărul şi zahărul vanilat şi lăsaţi să fiarbă timp de 1 minut.
  3. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi granulele de gelatină. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se dizolve gelatina şi să se răcească lichidul timp de 10-15 minute.
  4. Ungeţi 4 forme conice, ceşti de cafea sau vase ramekin cu puţin ulei.
  5. Turnaţi panna cotta în forme.
  6. După ce lichidul s-a răcit introduceţi cupele la rece pentru minim 2 ore.
  7. Când serviţi răsturnaţi conţinutul formelor pe farfuria de servire.
  8. Turnaţi siropul peste panna cotta şi decoraţi cu fructe proaspete şi/sau frunze de mentă proaspătă.
Panna cotta se serveşte întotdeauna rece.
                               Poftă bună! 
                               Diana Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu