Papanașii
cu brânză fierți sunt un desert minunat și foarte rapid pe care, absolut fară
nici un motiv, l-am cam scos din repertoriul culinar al ultimilor ani. Nici nu
țin minte, de fapt, când am făcut papanași cu brânză fierți ultima dată. Îmi
amintesc că am citit rețeta de papanași într-o carte de bucate… cred că a
Sandei Marin… sau a Silviei Jurcovan? Nu aș vrea să mă dovedesc
nerecunoscătoare, de la ambele doamne am învățat destule, așa că recunoștința
mea se îndreaptă în mod egal spre amândouă, la fel și scuzele pentru a nu-mi fi
amintit cu exactitate de la care dintre ele am preluat rețeta de papanași cu
brânză fierți pe care v-o propun și vouă astăzi. Merită să-i faceți, durează
foarte puțin, iar rezultatul este unul minunat.
Timp de pregătire:
00:15 ore
Timp de gătire: 00:15 ore
Timp total: 00:30 ore
Număr porții: 4 porții
Grad de dificultate: ușor
Ingrediente :
Timp de gătire: 00:15 ore
Timp total: 00:30 ore
Număr porții: 4 porții
Grad de dificultate: ușor
Ingrediente :
250 de grame de
brânză de vaci proaspătă, bine scursă de zer (dacă are mult zer vă va obliga să
adăugați mai multă făină și gris)
·
1
ou
·
2
linguri de făină
·
2
linguri de gris
·
coajă
razuită fin de la 1 lămâie
·
2
plicuri de zahăr vanilat
·
1
praf de sare
·
50
de grame de unt
·
100
de grame de pesmet
·
3
linguri de zahăr (sau cât de dulce vă place pesmetul)
· în
plus: făină pentru presărat planul de lucru, apă și sare pentru fiert
Preparare:
1. Așadar, puneți apa la fiert,
sărată ca pentru fierberea pastelor.
2. Brânza bine scursă de zer, oul
întreg, 1 praf de sare, 1 plic de zahăr vanilat, coaja de lămâie, făina și
grisul se pun într-un castron și se frământă rapid și energic, până se obține
un aluat neted, omogen și nelipicios (poza 1).
3. Aluatul se pune imediat pe
planul de lucru (poza 2).
4. Se presară planul de lucru cu
făină și aluatul se modelează în forma unui cilindru cu diametrul de
aproximativ 4 cm. Din acest cilindru se taie bucăți de aproximativ 3 cm. (poza
3).
5. Se modelează fiecare bucată
rotund și se apasă cu degetul la mijloc, fară a trece dintr-o parte în alta
(poza 4). Adâncitura de la mijloc vă ajută la gatirea uniformă a papanaților.
Se dau bine prin făină papanașii formați, e important să fie înfăinați ca să nu
se desfacă la fiert.
6. Papanașii se pun în apa clocotită
toți deodată (poza 5). Se trece cu o spatulă lată pe fundul oalei pentru a
desprinde vreun papanaș care poate să se fi prins. Deîndată ce apa clocotește
din nou, se reduce focul la mic și se acoperă cu un capac. Papanașii se fierb
7-8 minute acoperiți, apoi focul se oprește și se mai lasă în apa fierbinte,
acoperiți, încă 5-6 minute, ceea ce va face ca grișul să se umfle și papanașii
să fie foarte fragezi.
7. Cât papanașii se odihnesc in apă, se topește untul într-o
tigaie, se adaugă pesmetul și se rumenește până începe să miroasă a plăcintă
coaptă (2-3 minute), amestecând în acest timp continuu. Când pesmetul a devenit
auriu, se trage deoparte, se adaugă cele 3 linguri de zahăr (sau după gustul
fiecăruia) și un plic de zahăr vanilat.
8.
Papanașii se scurg bine de apă și se tăvălesc în pesmetul îndulcit, așa cum
arată și la rețeta de găluște cu prune. Papanașii cu brânză fierți se servesc
imediat, calduți fiind.
Poftă bună!
Diana Istrate
Da, sunt într-adevăr foarte gustoși, de vreme ce s-a îndrăgostit și Paul, americanu', de ei (din păcate, în State, Raluca nu găsește brânză dulce - trebuie să și-o fabrice singură din lapte!!).
RăspundețiȘtergereDar, Diana, pozele? unde-s pozele?? le-ai uitat?...
Îmi pare rău, dar nu s-au încărcat. Promit că la următoarea postare le voi veni de hac.
RăspundețiȘtergere