vineri, 14 decembrie 2012

Papanași cu brânză fierți

Papanașii cu brânză fierți sunt un desert minunat și foarte rapid pe care, absolut fară nici un motiv, l-am cam scos din repertoriul culinar al ultimilor ani. Nici nu țin minte, de fapt, când am făcut papanași cu brânză fierți ultima dată. Îmi amintesc că am citit rețeta de papanași într-o carte de bucate… cred că a Sandei Marin… sau a Silviei Jurcovan? Nu aș vrea să mă dovedesc nerecunoscătoare, de la ambele doamne am învățat destule, așa că recunoștința mea se îndreaptă în mod egal spre amândouă, la fel și scuzele pentru a nu-mi fi amintit cu exactitate de la care dintre ele am preluat rețeta de papanași cu brânză fierți pe care v-o propun și vouă astăzi. Merită să-i faceți, durează foarte puțin, iar rezultatul este unul minunat.

Timp de pregătire: 00:15 ore
Timp de gătire: 00:15 ore
Timp total: 00:30 ore
Număr porții: 4 porții
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente :

250 de grame de brânză de vaci proaspătă, bine scursă de zer (dacă are mult zer vă va obliga să adăugați mai multă făină și gris)
·         1 ou
·         2 linguri de făină
·         2 linguri de gris
·         coajă razuită fin de la 1 lămâie
·         2 plicuri de zahăr vanilat
·         1 praf de sare
·         50 de grame de unt
·         100 de grame de pesmet
·         3 linguri de zahăr (sau cât de dulce vă place pesmetul)
·         în plus: făină pentru presărat planul de lucru, apă și sare pentru fiert

Preparare:
1. Așadar, puneți apa la fiert, sărată ca pentru fierberea pastelor.
2. Brânza bine scursă de zer, oul întreg, 1 praf de sare, 1 plic de zahăr vanilat, coaja de lămâie, făina și grisul se pun într-un castron și se frământă rapid și energic, până se obține un aluat neted, omogen și nelipicios (poza 1).
3. Aluatul se pune imediat pe planul de lucru (poza 2).
4. Se presară planul de lucru cu făină și aluatul se modelează în forma unui cilindru cu diametrul de aproximativ 4 cm. Din acest cilindru se taie bucăți de aproximativ 3 cm. (poza 3).
5. Se modelează fiecare bucată rotund și se apasă cu degetul la mijloc, fară a trece dintr-o parte în alta (poza 4). Adâncitura de la mijloc vă ajută la gatirea uniformă a papanaților. Se dau bine prin făină papanașii formați, e important să fie înfăinați ca să nu se desfacă la fiert.
6. Papanașii se pun în apa clocotită toți deodată (poza 5). Se trece cu o spatulă lată pe fundul oalei pentru a desprinde vreun papanaș care poate să se fi prins. Deîndată ce apa clocotește din nou, se reduce focul la mic și se acoperă cu un capac. Papanașii se fierb 7-8 minute acoperiți, apoi focul se oprește și se mai lasă în apa fierbinte, acoperiți, încă 5-6 minute, ceea ce va face ca grișul să se umfle și papanașii să fie foarte fragezi.
      7. Cât papanașii se odihnesc in apă, se topește untul într-o tigaie, se     adaugă pesmetul și se rumenește până începe să miroasă a plăcintă coaptă (2-3 minute), amestecând în acest timp continuu. Când pesmetul a devenit auriu, se trage deoparte, se adaugă cele 3 linguri de zahăr (sau după gustul fiecăruia) și un plic de zahăr vanilat.
      8. Papanașii se scurg bine de apă și se tăvălesc în pesmetul îndulcit, așa cum arată și la rețeta de găluște cu prune. Papanașii cu brânză fierți se servesc imediat, calduți fiind.



                                         Poftă bună!      
                                                                                        Diana Istrate

2 comentarii:

  1. Da, sunt într-adevăr foarte gustoși, de vreme ce s-a îndrăgostit și Paul, americanu', de ei (din păcate, în State, Raluca nu găsește brânză dulce - trebuie să și-o fabrice singură din lapte!!).
    Dar, Diana, pozele? unde-s pozele?? le-ai uitat?...

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi pare rău, dar nu s-au încărcat. Promit că la următoarea postare le voi veni de hac.

    RăspundețiȘtergere